Karin Lundéns minnessida

 

F. 19/11 - 1923

D. 13/2 - 2013

Begravningsakt för Karin Lundén

Norbergs Kyrka Torsdagen den 7/3 - 2013

 

Inledningsmusik: Koppången / P.E. Moraeus

 

Hälsningsord av Komminister Katarina Frisk

 

Psalm 248: tryggare kan ingen vara...

 

Griftetalet.

 

Bön: Herre vår Gud, du är vår tillflykt från släkte till släkte. År och dagar skiftar, men du förblir densamme. Din nåd bär oss i liv och död. Låt oss minnas och tacka för vad du gav oss genom Karin. Tag emot henne i ditt rike efter hennes långa arbetsdag. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre

 

Överlåtelsen

 

Bibelläsning: En människas dagar är som gräset,

hon blomstrar såsom ett blomster på marken.

När vinden går över det, då är det inte mer,

och dess plats vet icke mer därav.

Men Herrens nåd varar från evighet till evighet

över dem som frukta honom...

 

Jesus sade; kom till mill mig alla ni som är tyngda av bördor. Jag skall skänka er vila.

 

Psalm 249: Blott en dag...

 

Begravningsbön: Gud, vi tackar dig för livet som du ger oss. Det är fyllt av arbete och ansvar, sorg och glädje. Idag tackar vi dig för Karin, för vad hon fick ge och ta emot. Hjälp oss i vår sorg och lär oss att leva för de levande den tid vi har kvar. Tack för det eviga livet, som kan ge ljus och glädje över våra dagar och år redan här på jorden. Gud, vi tackar dig för din son Jesus Kristus. Hjälp oss att se, att han är den som öppnar porten till det liv, som aldrig dör.

 

Herrens bön: Fader vår, som är i himmelen! Helgat varde ditt namn; tillkomme ditt rike; ske din vilja, såsom i himmelen, så ock på jorden. vårt dagliga bröd giv oss idag; och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro; och inled oss icke i frestelse utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet.

 

Psalm 297: Härlig är jorden...

 

Avskedstagande: (musik under defileringen var Tröstevisa och dagen är nära)

 

Slutbön: Ge henne o Herre din frid och låt ditt eviga ljus lysa för henne.

 

Herrens välsignelse

 

Avslutningsmusik: Där rosor aldrig dör

 

 

Officiant och solist var Komminister Katarina Frisk

Organist var Margareta Nordlund

Blommorna kom från:

 

Vila i frid

Familjen Stig Nilsson

 

Vila i frid

Börja och Margareta

Bosse och Anette

Anders och Susanne

 

Tack för god vänskap

Britt-Marie och Per-Olov

 

En sista hälsning

Hasse och Carola

 

En sista hälsning

Mats och Karin, Emelie och Jens

Gustav och Wilhelm, Robert och Sara

Andreas och Julia, Fanny

Daniel och Erika

Elvira, Henrik

 

Johannes 11:25

Kusin Birgitta

 

En sista hälsning

Inger och Katarina Eriksson

 

En sista hälsning

Marianne och Stig

Marie

Lena och Anders

 

Tack för alla fina minnen

Knut

 

En sista hälsning från grannarna i Livsdal

Roland och Lennart Johansson

Inga-Lill och Kjell Svensson

Per-Åke Fors, Gunilla Svensson

Mikael och Petra Rehnberg

Karin Eriksson med familj

 

En sista hälsning

Eyvor och Annie

 

En sista hälsning

Sune

Griftetalet för Karin Lundén

 

Hur målar man bilden av en människa? Hur drar man med penseln så att alla dragen kommer med. Vilka färger använder man för att få personen att träda fram på papperet där i ramen?

Av någon anledning så tänkte jag just på färger när jag lämnade vårt samtal på Mariagården, Börje och Anders.. där vi träffades förra veckan för att prata lite om begravningen och om Karin och hennes liv. Den första färgen som dök upp var färgen brun... jag tänkte på korna och deras bruna sträva päls, korna som togs om hand av Karin och Ingemar när det begav sig, när de vari sin krafts dagar och hade hand om gården i Livsdal, innan de lämnade över till dig Anders, och till Robert. Och så tänkte på färgerna rött och blått, som i lingonen och blåbären som Karin plockade i skogarna runt gården och som förvandlades till saftflaskor och syltburkar på hyllor i skafferiet.

Jag tänkte på färgen gult.. det gula höet som blev till foder åt djuren, och på gula ägg som Karin vispade med socker, smör och mjöl till en sockerkaka att ställa fram till kaffet hemma i köket.

Och så fick jag fler färger av er: jag tänkte mig garnnystan i regnbågens alla färger, som fick liv i Karins stickning.. och på mattrasor i lika många färger, som blev till mattor, eller kanske bonader?

Men för att en människas porträtt ska bli rättvist, så krävs att man lägger till lite dovare färger, de där färgerna som bildar djup och perspektiv i bilden.

Jag vet inte, men kanske finner vi de mörka stråken i Karins porträtt i sorgen efter Ingemars död? Eller kanske behöver vi lägga till en och annan skuggning i bilden, för de dagar när arbetet på gården var tungt och slitsamt? När kroppen sa ifrån, eller när orken tröt?

Jag hade inte förmånen att få känna Karin. Men Anders, du sa att hon liksom inte var den som gjorde något större väsen av sig, hon var den som jobbade på, som liksom tog hand om allt där hemma på gården.

Och ni berättade att hon envist ville reda sig själv, också på ålderns höst, och det är väl knappast särskilt konstigt, om man i hela sitt liv tagit hand om andra, städat, bakat och lagat mat. Då tar det väl emot att plötsligt själv vara den som behöver bli omhändertagen?

Jag tänker att ni, var och en av er, ni kände Karin. Ni vet själva vilka färger som ni förknippar med henne. Dela gärna de minnena med varandra. För jag tror att genom att dela med er av era färger, era goda minnesbilder av Svea, så lägger ni ytterligare några penseldrag till hennes porträtt. Och så får målningen ett tydligare djup, en bättre skärpa. Genom att måla på hennes porträtt får Karin fortsätta leva – i era medvetanden, i era hjärtan.

Jag skulle vilja skicka med färgen röd, kärlekens färg. Jag tänker att varje människa, föds med kunskapen om Kärleken. Både förmågan att ta emot kärlek och att ge kärlek vidare. Den kärleken vill jag kalla Gud. Den goda kärleken som både ger och tar emot. I den kärleken, som vi alla känner, är nu Karin innesluten. I den kärleken får hon äntligen vila ut, efter ett långt långt liv här på jorden.

Skriv gärna en hälsning till minne av Karin