Maja Nybergs minnessida

 

F. 29/12 - 1927

D. 16/2 - 2013

Tryck på play för att lyssna på musiken

Begravningsakt för Maja Nyberg

Norbergs Gravkapell Torsdagen den 7/3 kl 10.00

 

Inledningsmusik: Tysta skyar / D. Andersson

 

Hälsningsord av Komminister Katarina Frisk

 

Psalm 297: Härlig är jorden...

 

Griftetal.

 

Bön och överlåtelsen

 

Bibelläsning:

Jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.

 

Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig, han skall leva, om han än dör.

 

Psalm 300: O hur saligt att få vandra...

 

Herrens bön: Fader vår, som är i himmelen! Helgat varde ditt namn; tillkomme ditt rike; ske din vilja, såsom i himmelen, så ock på jorden. vårt dagliga bröd giv oss idag; och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro; och inled oss icke i frestelse utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet.

 

Psalm 323: De komma från öst och väst...

 

Avskedstagande

 

Slutbön: Ge henne o Herre din frid och låt ditt eviga ljus lysa för henne.

 

Herrens välsignelse

 

Avslutningsmusik: What a wonderful world / L. Armstrong

 

 

Officiant: Komminister Katarina Frisk

Solist: Ingela Nyberg

Organist: Margareta Nordlund

 

 

 

 

Musik som spelades under begravningen var:

 

Jag skall gå genom tysta skyar

 

Psalm 297: Härlig är jorden...

 

Psalm 300: O hur saligt att få vandra...

 

Psalm 323: De komma från öst och väst...

 

What a wonderful world

 

 

Skriv gärna en hälsning till Maja eller hennes nära och kära

Griftetalet

 

Majas liv har slocknat. Ett långt långt liv är slut. Tänk så mycket Maja måste ha varit med om i sitt 85-åriga liv!

Hur mycket som hänt både i hennes privata liv och i samhället i stort.

Hur mycket som hunnit förändras under hennes långa levnadstid.

Du och jag Ingela, vi träffades förra veckan för att planera lite inför begravningen och du berättade lite om din mamma och hennes liv.

Du berättade om hennes engagemang för matlagning och bakning, de där kunskaperna som gått vidare till dig.. Du berättade om hennes livsstil, hon som var vegetarian i nästan hela sitt vuxna liv. Och du berättade om hur hon tog cykeln ut till skogen för att plocka bär och svamp, jag gissar att de sedan förvandlades till saft, sylt, till omeletter eller stuvningar? Eller så for hon iväg ut till kolonilotten, där hon odlade grönsaker att lägga på tallriken. Hon måste ha haft gröna fingrar, Maja?

Och så pratades vi vid på telefon igår och du berättade om Jimmy och Mattias, hur farmor ofta tog hand om er och hur hon ofta tänkte på hur ni hade det, på sådär lite oroligt farmor-vis.. hur hon alltid måste säga "kör försiktigt" när man varit och hälsat på.. "kör försiktigt" – det är ord av omsorg om er, sina närmaste.

Du berättade också att hon var engagerad i kyrkan, att hon var troende, en tro som ni delade och som hon delade med vännerna i baptistförsamlingen, en tro som tog sig uttryck i sång och bön. Psalmerna som du har valt till idag, de vittnar om hennes liv och hennes varma relation till Gud.

Idag får ni som samlats här runt Majas kista också vila i hennes trygghet i Gud. Maja har kommit hem, hon befinner sig i en säker hamn, och där får hon vila, omsluten av Guds kärlek. Jesus säger, till både Maja och till oss: "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor, jag ska skänka er vila".

Det här är en dag av avsked. Ett avsked som är smärtsamt och definitivt. Ni som samlats här i kapellet idag har var och en era egna minnesbilder av Maja. Ni har era egna berättelser om vem hon var och vad hon fått betyda i era liv. Ni har alla er egen unika relation till henne. Kanske kan ni vid något tillfälle dela era minnen med varandra? På så vis får ni kanske fram fler nyanser av hennes person och på så vis fyller ni i varandras berättelser, så att minnet av Maja kan bli än mer levande.

Ja, idag får vi tänka att Maja nu har gått vidare till ett nytt liv, där allt är gott och väl, ljust och skönt. Där man får vila i oändlig trygghet. Där man är alltigenom omsluten av Guds kärlek och omsorg.

Vi ber: Gud, du hör våra böner och våra frågor inför döden. Låt ditt eviga ljus fylla våra liv, ljuset som tänder hopp i sorgens mörker, ljuset som föder kärlek till livet, ljuset som ger oss löftet att vi en dag ska möta dig bortom rum och tid. Amen