Minnessidan för Alf Hollstedt

 

F. 10/6 - 1937

D. 19/3 - 2013

Begravningsakt för Alf Hollstedt

Norbergs Kyrka Fredagen den 12/4 kl 10.00

 

Inledningsmusik: Brusa högre lilla å / B. J:son Lind

 

Hälsningsord av Katarina Frisk

 

Solosång: Tänk att få vakna en morgon

 

Griftetalet.

 

Bön: Herre vår Gud, du är livets källa. I dig är det som vi lever och rör oss och är till. Bevara oss i liv och död i din kärlek, och låt oss av nåd få gå in i ditt rike. Genom din son Jesus Kristus, vår herre.

 

Solosång: Jag har hört om en stad

 

Läsning ur "Livets avgöranden"

 

överlåtelsen

 

Bibelläsning: En människas dagar är som gräset,

hon blomstrar såsom ett blomster på marken.

När vinden går över det, då är det inte mer,

och dess plats vet icke mer därav.

Men Herrens nåd varar från evighet till evighet

över dem som frukta honom...

 

Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig, han skall leva, om han än dör.

 

Cd-musik: Du är älskad där du går/ S. Alfvengren

 

Förbön.

 

Herrens bön: Fader vår, som är i himmelen! Helgat varde ditt namn; tillkomme ditt rike; ske din vilja, såsom i himmelen, så ock på jorden. vårt dagliga bröd giv oss idag; och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro; och inled oss icke i frestelse utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet.

 

Psalm 297: Härlig är jorden...

 

Avskedstagandet ( defileringsmusik: Där rosor aldrig dör)

 

Slutbön: Ge honom o Herre din frid och låt ditt eviga ljus lysa för honom.

 

Herrens välsignelse

 

Avslutningsmusik: Amazing grace / B. Buskas

 

 

Officiant: Komminister Katarina Frisk

Organist: Kantor Margareta Nordlund

Solist: Martina Persson

Blommor från

 

Tills vi ses igen

Mary, Marie, Jens, Jorunn med familjer

 

En sista hälsning

Seppo med familj

 

Ditt minne lever

Gunilla, Lars, Veronica, Robert

 

En sista hälsning

Kamraterna på Forsells

 

En sista hälsning

Mona och Harald

 

Iren med familj

Thorbjörn med familj

Susann med familj

 

En sista hälsning

Elsa och Roald

 

En sista hälsning

Familjen Westring

 

En sista hälsning

Forsellstrappan

 

Sov gott älskade Alf

Tack för den fina tid vi fick tillsammans

Clary

 

Du var min bästa arbetskamrat

Nisse Hjelm

 

Vila i frid

Gun och Herman

Helena och Wolf

Alfred och Yvonne

Griftetalet:

 

Idag har vi samlats här i N-berg vackra kyrka, för att ta farväl av Alf. Hans tid här på jorden är över och platsen där han levt sitt liv är tom. Han finns inte mer och det gör ont, det smärtar oss. Jag tänker på den där scenen ur Ronja Rövardotter när den store starke rövarhövdingen Mattis förlorar sin vän och vapenbroder, Skalle-Per, och han utbrister: Han fattas mig, han fattas mig, han har ju funnits jämt..!

Så verkar det ha varit med Alf, han har liksom funnits jämt. Kanske inte som den som synts och hörts mest, men han har funnits där. Han har varit klippan, lugnet, som du skrev i dödsannonsen Josefin, men ändå haft glimten i ögat, och ett plirigt, varmt leende.

ja, här finns sorgen efter Alf, efter allt han fick betyda i era liv. Och jag tänker att ni som samlats här vid Alfs kista, ni har var och en era unika minnesbilder av honom. Det där som just ni delade och upplevde tillsammans. Kanske är det Alf med fiskespöet i hand som ni minns bäst? Fiskeutflykterna med varm choklad, limpmackor och kexchoklad i packningen? Eller så minns ni honom kanske uppflugen på motorcykeln? Det var ju ett intresse som han delade med er barn, det berättade ni för mig när vi sågs på Mariagården häromveckan. Hur Alf blev återfallsknutte på äldre dar! Man kan riktigt tänka sig hur han njöt av farten och av friheten på hojjen! Eller så minns ni Alf med spaden i jorden, i trädgården? Han hade erkänt gröna fingrar har ni berättat – och kanske var det synd att han inte blev trädgårdsmästare, med alla sina kunskaper? Ja, Alf hade många strängar på sin lyra? Han var en flink hantverkare också, så någon kanske minns honom bäst när han var i sitt esse vid snickarbänken, där han skapade sina alster till både hus och hem..?

Eller så minns man honom som körsångarvän, eller danspartner eller så minns man hur han sitter böjd över pianotangenterna, hur han slår an några toner..

Det är inte alla människor förunnat att ha ett sådant rikt liv – så många förmågor och gåvor. Och det är inte alla människor förunnat att vara omgiven av så mycket värme och kärlek som Alf fått vara. Våra samtal har präglats av detta, och också av omsorg och tacksamhet för allt det Alf fått betyda i era liv.

Ja, ni har alla era egna personliga minnen av Alf. Era små guldkorn av vardagsliv och gemenskap som ni delat med honom. Ta vara på dem, dela dem med varandra, så lever Alf vidare i era hjärtan, i säkert förvar som Josefin skrev i sin dikt. Och vi får hoppas och tro, rent av kännas oss säkra på att Alf, han har det alltigenom gott nu. Vi får tänka att hanfiskar i gryningen, i klara, vackra vattendrag och han påtar i sin trädgård där rosor aldrig dör och där allting står i evig blomning. Och i skymningen kliver han upp på sin motorcykel och far mot solnedgången, på säkra, mjukt krökta vägar, och han känner vinden i sitt ansikte och han känner friheten och kärleken. Han är i Gud. Och allt är gott.

Skriv gärna en hälsning till minnet av Alf